Verdediger Glik

Op maandag worstelde ik me koortsig en snotterend door Polen – Slowakije. De oudste zag me liggen tussen mijn berg zakdoekjes, taxeerde de boel en zei: ‘Dus je gaat echt alle wedstrijden kijken?’ Voor iemand met weinig interesse in voetbal was dit gezien het affiche een redelijk accurate vraag. Laat ik het zo zeggen: gisteren dacht ik nog dat er in het leven weinig erger is dan kijken naar een wedstrijd van Oostenrijk. Inmiddels weet ik, van Polen tegen Slowakije knapt een mens ook niet op.

Gelukkig was er verdediger Glik. Verdediger Glik is een Pool met een gezicht dat nog het meest lijkt op een flink stuk varkensvlees. In dat gezicht staat een klein mondje zonder lippen altijd half open. Met verbaasde vissenogen kijkt hij om zich heen naar al die mannen die tegen een bal trappen. Wat doen ze nou allemaal, zie je hem dan denken. Ik zag hem met zijn telgangerspas tussen zijn ploeggenoten dribbelen, en ik dacht: ha, daar heb je verdediger Glik van Monaco. Het is ernstig dat ik zo’n speler bij naam en werkgever ken. Ter geruststelling scrolde ik op vi.nl door de opstellingen. Daar merkte ik tot mijn opluchting dat ik maar twee spelers van Slowakije kende, en naast Verdediger Glik maar drie van Polen.

Ook dat is het EK. Zie eens hoe weinig écht goede spelers er eigenlijk zijn. Dan kijk je tussen het hoesten door zo’n beetje naar zo’n wedstrijd en dan zie je tweeëntwintig grotendeels onbekende spelers die er niet in slagen de bal vaker dan drie keer achter elkaar naar een ploeggenoot te schieten. Een gedachte is dan nooit ver weg: van deze tweeëntwintig spelers zijn er minstens tien miljonair. Op de logische vraag die nu volgt, heb ik hier het antwoord.

Het vermogen van verdediger Glik wordt geschat op zeven miljoen euro.

Ik vind dat een mooi bedrag.