Niet

Na het werk gingen we borrelen in Langerijs aan de Amstel. Goeie tent. Bier, vette worst, toeristen, studenten. We streken neer aan de hoek van de bar. We lachten en praatten steeds harder door elkaar heen en de barman, ja die snapte het wel, die smeerde ons behalve rookworst ook hete balletjes aan en een kaasplankje en nog een rookworst. Alles ging op.

Ik heb jonge collega’s. De een zei dat zijn vriendin bij hem in wil trekken en dat nu hun relatie van zijn antwoord af hing. De ander zei dat het niet zo zwart wit was en daarmee was alles weer opgelost. Ik wist beter, dit was pas het begin, maar ik zweeg.

Iets verderop zat een leuk meisje. Af en toe keken we elkaar aan en dan glimlachten we. We vertrokken tegelijk. Haar vriendin ging pinnen, ik was na haar aan de beurt. Het leuke meisje kwam naast me staan. ‘Hoi,’ zei ze, maar ik ken dat ondertussen. Eerst is alles leuk, dan wordt het serieus en begint er iets te wringen en daarna trek ik me terug. Dus ik had haar kunnen vragen of ze nog wat wilde drinken, ook al ben ik geen held in die dingen, en heel misschien had ze dan ja gezegd, maar ik deed het niet.